Jdi na obsah Jdi na menu
 


Piráti z Karibiku: Na konci světa

24. 6. 2008
Obrazek

Pirates of the Caribbean 3: At the World's End, USA, 2007


Režie: Gore Verbinski
Hrají: Johnny Depp (Jack Sparrow), Orlando Bloom (Will Turner), Keira Knightley (Elizabeth Swann), Geoffrey Rush (Barbossa), Jonathan Pryce (guvernér Weatherby Swann), Bill Nighy (Davy Jones), Chow Yun-Fat (kapitán Sao Feng)
Scénář: Tedd Elliott, Terry Rossio
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Hans Zimmer
Distribuce: Falcon, 168 min., přístupný

RECENZE PREMIERE

Jacka Sparrowa zhltnul Kraken a teď se plácá v psychedelickém očistci. Elizabeth s Willem, čarodějnicí z močálů a znovuoživeným kapitánem Barbossou se vydávají Jacka zachránit, ale nejdřív musí zajet pro pomoc do Singapuru. Srdce Davyho Jonese, a tím pádem i jeho záhrobní koráb Bludný Holanďan, se zase dostaly do spárů proradného lorda Becketta, který chce zbavit Karibik zavšivených korzárů… Jestliže byl předchozí díl překombinovaný, tenhle už je nacpaný k prasknutí. Scenáristům nestačilo vrátit do děje snad všechny postavy z dvojky i jedničky (Barbossou počínaje a žertovnou dvojicí guvernérových vojáků konče), ale přidali i spoustu nových: vedle camea Keitha Richardse coby strážce pirátského Zákoníku zaujme především orientální pirát s tváří Chow Yun-Fata. Ten má charismatu na rozdávání, na plátně se ale moc neohřeje. A tak je to bohužel se vším – ve filmu je toho tolik, že si na konci stěží vzpomenete, co bylo na začátku, a někdy vám ani nebude jasné, co a proč se právě děje, kdo s kým peče nebo jaká loď šla právě ke dnu. Každá postava má svůj tajný plán, různé strany věčně uzavírají a zase ruší dohody, každý zrazuje každého – dokonce i snoubenci Will a Elizabeth si hrají každý na svém písečku. A osud některých hrdinů nakonec podivně vyšumí, jako slibná linie se zakletou bohyní, po jejímž posledním výstupu si nevěřícně řeknete: a to bylo všechno? Bylo. Piráti z Karibiku se ale už před lety zrodili jako pouťová atrakce, jejímž cílem je hlavně pobavit – a to se jim Na konci světa nadmíru daří. Pohádkově krásná zákoutí se střídají s promakanými bitkami a téměř tříhodinovému dobrodružství rádi odpustíte i řadu upovídanějších pasáží. Sympatické je také to, že oproti rozverné rodinné komedii, jakou byla dvojka, vás nyní čeká poněkud temnější a místy drsná podívaná. Rackové vyklovávají kusy masa z mrtvol rozesetých po hladině, a ani Sparrow v tradičně vynikajícím podání Johnnyho Deppa už není jen legrační figurkou, na niž byl degradován minule. Prvoplánových fyzických gagů znatelně ubylo a Jackovy vtípky jsou v ději rozeseté právě tak akorát, aby pomohly odlehčovat dramatické situace – třeba soupeření s Barbossou o titul ‚Nejdelší dalekohled na palubě‘ nemá chybu. A když uvidíte, jak se Jack a spol. snaží obrátit loď dnem vzhůru a uniknout z očistce, nebo se ocitnete uprostřed megalomanské bitvy korábů, které se motají na okraji obřího vodního víru, zatímco na palubách se šermuje o sto sedm, budete si přát, aby jízda Karibikem i přes všechny své chyby ještě neskončila.

zdroj: www.premiere.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

generic college essay m82yzs

(EugeneVak, 6. 4. 2023 17:28)


Valuable content. Kudos!
write a cause and effect essay https://essaywritingservicelinked.com dissertation experts https://bestonlinepaperwritingservices.com