Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napalm Death

18. 11. 2007

Rok 1982-1987

ObrazekNapalm Death vznikla v roce 1982, v anglickém Birginghamu, tehdy pod jménem CIVIL DEFENSE a hrála převážně punk. Tato kapela znamenala hodně pro další vývoj extrémní hudby. Založili ji Nick Bullen (basa, zpěv) a Miles Ratledge (bicí). Zanedlouho ještě přišel kytarista Justin Broadrick, díky jemuž se kapela dále ubírala spíše metalovým směrem a nový bubeník Mick Harris.První koncert pro kapelu zorganizoval jistý Digby Pearson v roce 1983,když je dohodil jako předkapelu,takovým punkovým esům jako DISORDER,CHAOS UK,SUBHUMANS a ANTISECT.V roce 1985 vydala demo "Hatred Surge",které je dodnes ceněné a jedna ze skladeb se objevila i na kompilačním lp "Bullshit Detector".V roce 1987 vydávají na značce Digbyho Pearsona,teda Earache Records,jedno z nejdůležitějších alb extrémního metalu - "Scum",jehož obal vytvořil Jeff Walker z CARCASS. Na něm došlo i ke změně členů. První strana alba byla nahrána členy: Nick Bullen (bass/vocals), Justin Broadrick (guitar), Mick Harris (bicí). Druhou stranu alba nahráli: Bill Steer (kytara), Jim Whiteley (basa), Lee Dorian (vokály) a Mick Harris (bicí). Toto album definovalo nový styl - grind core.Mnozí se vysmívali, jiní žasnuli a další jen nechápavě kroutili hlavou. I tak se po celé zeměkouli, toho času údajně prodalo 50 000 (!) kusů.Poté se skupina vydala na své první turné.V červnu 1987,však odchází basák Jim a je nahrazen Shanem Emburym.

Rok 1988-1989

Do kapely tedy přišel nový baskytarista Shane Embury (který je v kapele dodnes). Kapela nahraje další fenomenální album "From Enslavement To Obliteration". Je to opět velice rychlé a drtivé album s 22 velice krátkými písněmi a do konce roku 1988 se ho prodalo 25 000 kopií.NAPALM DEATH také vystoupily v pořadu Johna Peela a posléze ho vydali jako součást desek "The Peel Session",a do toho jim v Japonsku vychází dnes již sběratelská rarita v podobě flexi disku,jako split s kultovním japonským hardcorem S.O.B.. Poté doma v Anglii ještě vydávají minicd "Mentally Murdered". Lee Dorian a Bill Steer se rozhodnou odejít z kapely,kvůli jejich velkému přiblížení k vodám death metalu a vrací se ke svým projektům.Lee k doom metalovému kultu CATHEDRAL a Bill ke své "srdcovce" CARCASS.Nahrazují je Mark "Barney" Greenway (vokály) z tehdy začínajících BENEDICTION a Jesse Pintado (kytara) z grindcore kultu TERRORIZER.A ještě najdou druhého kytaristu, kterým se stal Mitch Harris z RICHTEOUS PIGS se kterým bubeník Mick tvořil studiový projekt DEFECATION.Ke konci roku 1989 se obě dvě první desky společně objevily na cédéčku,kam se tedy vešlo 54 válů včetně 4 bonusů.

Rok 1990-1992

V nové hutnější sestavě natáčejí v produkci Scotta Burnse čistě grind-deathové album "Harmony Corruption" je vydáno, poté následuje EP "Suffer The Children".A zajímavostí je,že obal na to třetí album navrhl Mid z legendy DEVIATED INSTINCT.Na kapele je znát, že se lehce směřuje k death metalu. V roce 1991 vydají EP "Mass Appeal Madness",na kterém jsou dvě nové věci a dvě předělávky ze druhého alba,zde ovšem již v novém hávu.V roce 1992 se rozhodne bubeník Mick Harris odejít,do svého industriálního spolku SCORN,kde se také setkal s Nickem Bullenem (a občas zabubnoval s EXTREME NOISE TERROR a zahulákal v dalším grindcorovém běsu UNSEEN TERROR) a nahradí ho Danny Herrera . Následuje další studiovka "Utopia Banished",která se nese v duchu death-grindu s psychedeliským intrem a trochu industriální skladbou "Contemtous". Hned poté vychází minicd "The World Keeps Turning".Poté se kapela vydává na evropské turné,během něhož zahráli i v Praze a Havířově,společně s OBITUARY a DISMEMBER,následuje i americké turné spolu s CARCASS,CATHEDRAL a BRUTAL TRUTH. A ještě ke konci roku 1992 vyjde první kompilační album "Death By Manipulation",na kterém jsou všechny předchozí epka.

Rok 1993

 Je spíše koncertní,během něhož se NAPALM DEATH objeví opět v ČEské Republice,všichni se hlavně věnují svým vedlejším projektům,Jesse natáčí novou desku s TERRORIZER a Shane se svým projektem A BLOOD FROM STONE také něco kutí.Od domovské kapely se fanoušci dočkávají pouze EP "Nazi Punks Fuck Off",které je mezi fandy vyhledávané dodnes.

Rok 1994

Vyjde páté řadové album nazvané "Fear, Emptiness, Despair". Album se původně mělo jmenovat "Underule", ale název "Fear, Emptiness, Despair" se celkově lépe hodil k hudbě i celému cítění alba. Celé album je pomalejší a je více death metalové a bohužel dle mnohých je označováno jako nejhorší deska v historii kapely.Jedná se o takový archaický death-grind,který ke konci devadesátých let mastil kdekdo,ale tenkrát se to překousnout dalo.To už však média a fanouškové začínají tlachat o nápadném odklonu od původního řemesla a pro některé obávaném směřování formace k větší masové přijatelnosti.

Rok 1995

Kapela vydá EP "Greed Killing", které obsahuje dvě písně z jejich dalšího alba, čtyři nové a jednu živou verzi,v textech kritizují co jen jde.Toto epko bylo pouze takový předkrm před chystaným řadovým albem,které již pilně dokončovali a dvě skladby s tohoto epka "Greed Killing" a "My Worst Enemy",se měli na nové řadovce objevit.

Rok 1996

Album "Diatribes" je vydáno. Celé album a jeho zvuk se zdá, že dosáhl vyzrálosti. Písně mají novou strukturu i zvuk je kompletně nový.Jak otevřenější a nezaujatější posluchači, tak i kritici novou tvář N.D. povětšinou respektují a udělují pochvaly za značný stylový posun vpřed, ač i zde byly zachovány kořeny. Druhá strana je však rozčarována a rozezlena a plácá něco o zaprodanosti moderním trendům atp. Je fakt, že ani samotný vokalista Barney nebyl se situací a nastalými změnami příliš spokojen a měl chuť minimálně na něco rychlejšího. Těžko říct, co se uvnitř přesně dělo, ale krize v níž Barney takřka přestal komunikovat se zbytkem kapely, nakonec vyústila v jeho odchod po turné k "Diatribes". Jak známo, v mezičase kdy se Barney zotavoval z krize, "nazpíval" celou jednu desku se spřátelenými crust/hc/grindery EXTREME NOISE TERROR "Damage 381". Sám však věděl že se jedná o krátkodobou záležitost a podvědomě chtěl zpátky k N.D. Dokonce si plánoval založení vlastní kapely.Ostatní napalmové zatím vyhrabali jednoho svého starého kámoše Phila Vaneho, který měl byl a je zpěvákem právě v E.N.T., vrazili mu do rukou mikrofon a tu máš,zkus to s námi. Jenže ono to nefungovalo. Zanedlouho bylo jasné, že Barney patří do N.D. zrovna tak jako Bruce Dickinson do IRON MAIDEN. A tak se ztracený syn vrací ke svým bratrům.

Rok 1997

"Inside The Torn Apart" - tak zní jméno jejich sedmé řadovky, obsahující 12 písní a bylo natáčeno opět jako to předešlé v birminghamském studiu Framework,opět pod producentským dohledem Colina Richardsona.N.D. směle pokračovali ve způsobu nápadité a promakané, více méně modernejší death/core/thrash/grindové muziky, ve středních tempech. Ještě o kousek tak rozvinuli odkaz "Diatribes", ale žádný drastický odklon z novodobého napalmového písečku. Výborný zvuk, dynamika, energie, nadupaná rytmika.Hned poté vychází EP "Breed To Breath", které jakoby doplňuje "Inside The Torn Apart" čtyřmi skladbami.Následuje koncertní šňůra,během níž opět vystoupí v ČR,na kultovním festivalu v Litoměřicích.

Rok 1998-1999

Kapela vydala album "Words From The Exit Wound",na kterém se "napáči" dostávají do své pomyslné čtvrté fáze, kterážto potvrzuje, že historie se opakuje a že poctivým grindovým klepačkám, i u těchto letitých vytrvalců, ještě zdaleka neodzvonilo. Celá scéna je příjemně překvapena a zahřáta u srdce, jelikož vidí a slyší, že staré časy, bez ohledu na praskání v kloubech, se nejspíš vracejí. Muzika znovu přidala na obrátkách, čerstvá síla a agrese protíná strukturovanou, invenční a prudce vášnivou násilnost kompozice. Barney rafá a sakruje , jako kdyby byla napadena jeho osobní práva a já musím říct, že tohle album bylo zrovna pokropení živou vodou. Mimo to uzrál čas v roce 1998 také na vedlejší grindující projekt LOCK UP kytaristů Shane Emburiho Jesse Pintada, jímž prošel také Nick Barker (ex- CRADLE OF FILTH, DIMMU BORGIR), Peter Tagtgren ( HYPOCRISY, PAIN, ABYSS) a Tomas Lindberg ( AT THE GATES a hafo dalších). Jen tak pro zábavu se jim podařilo natočit dvě alba rychlopalné ukrutnosti.V této chvíli nastaly problémy, s Earachem, protože firma udělala špatnou reklamní kampaň tomuto albu. Kapela se tedy s Earache records po 11 letech rozešla. Jejich nová nahrávací společnost se na chvíli stane Dream Catcher, s ní vydají EP coverů "Leaders Not Followers", obsahuje covery kapela jako například DEATH, SLAUGHTER nebo DEAD KENNEDYS.

Rok 2000-2003

Stále pod labelem Dream Catcher vychází další LP "Enemy Of The Music Business". Jedná se výborné album, na kterém kapela opět zrychlila a přitvrdila, plus přidala do jejich hudby nové prvky. V roce 2002 následuje další skvělé album "Order Of The Leech", které se opět vyznačuje hlavně svoji rychlostí a agresivitou. Toto album je již pod labelem FETO.V roce 2002 mezi těmito dvěma alby také Mitch Harris po čtrnácti letech vydal další dokončený materiál dávného projektu DEFECATION, pod názvem "Intention Surpassed" však tentokráte již bez Micka. V následujícím roce vyjde kompilační LP "Noise For The Music's Sake", které obsahuje nejlepší písně z období spolupráce s Earache.Staří - noví N.D. rachotí tak hlasitě jako za mlada a současná tvorba veteránů přináší poctivý a zcela antitrendový, ryzí grindcore s komerčním efektem nula. Takový dlouhý a extrémní maraton uběhne jen málokdo. A ještě k tomu když nepadne vyčerpáním, ale navíc vám na konci rozkope zadky.

Rok 2005

ObrazekZ kapely se bohužel z osobních důvodů rozhodne odejít kytarista Jesse Pintado.Barney k tomu v rozhovoru říká....Byly to osobní problémy, což je nejjednodušší způsob jako to doopravdy vysvětlit. Jesse měl velké problémy s alkoholem. Vím, že to do té doby zapíral, protože to pro něho pravděpodobně nebylo příjemné téma, ale je to pravda – měl s ním velké problémy! Chtěli jsme mu pomoci, protože to by pro svého kamaráda v kapele udělal každý. Zkoušeli jsme to znovu, znovu a znovu, ale on pokaždé udělal něco, aby zdůraznil, že žádnou pomoc nepotřebuje, a tím sám sobě nejvíce škodil. A tak jsme to na nějakou dobu nechali být a rozešli se, aby se mohl vrátit nazpět domů, do Los Angeles, ke své rodině. Doufali jsme, že mu rodina pomůže mnohem víc než my, ale nevypadalo to tak, a nebylo to ani o nic lepší, než před tím. Nechtěli jsme, aby Jesse změnil svoji osobnost. Snažili jsme se, aby se s alkoholem lépe vyrovnal, protože alkohol sám o sobě jeho problémem nebyl. Byl to spíše fakt, že on sám byl kvůli němu neustále nasraný a třeba i na několik dní zmizel v době, kdy jsme my ostatní pracovali na důležitých věcech pro kapelu. Samozřejmě, že takové jednání nikomu neprospívalo a tak jsme se museli nakonec rozejít.Kapela ve čtyřčlenném složení nahraje zatím své poslední album "The Code Is Red...Long Live The Code", které opět dokazuje, že Napalm Death jsou skvělou kapelou.

Rok 2006

Vychází vynikající album "Smear Campain",které jakoby se vracelo zpět ke kořenům a to pořádně.Na podporu vyrážejí na evropské turné,během něhož se představují i na festivalech u nás.Ovšem v létě zasáhne všechny fanoušky NAPALM DEATH,jako blask z čistého nebe zpráva,že v Holandsku po těžké nemoci zemřel bývalí člen kapely Jesse Pintado!

ObrazekSoučasné složení: Mark "Barney" Greenway - vokály (ex-Colostomy, ex-Benediction, ex-Extreme Noise Terror) Mitch Harris - kytara, doprovodné vokály (Defecation, Righteous Pigs, Meathook Seed) Shane Embury - basa (Lockup, Brujeria, Unseen Terror, S.O.B. (host), Warhammer (UK), Meathook Seed, Venomous Concept, Azagthoth, Drop Dead, Blood from the Soul) Danny Herrera - bicí (Venomous Concept)

Dřívější členové

Vokály: Rich Militia (Richard Walker) (několik ranných živých vystoupení) (ex-Sore Throat, ex-Sludgelord, Isen Torr, Solstice (UK), Wartorn, Warfear, Discontrol, Nailbomb (UK), Harmony As One, Bio-Hazard (UK)) Lee Dorrian (1987-1989) (Cathedral, Teeth of Lions Rule the Divine, S.O.B. (guest)) Phil Vane (1996-1997) (ex-Extreme Noise Terror

Kytara: Daryl "Sid" Fideski ((1982) Robo (1982-1985) Justin Broadrick (1985-1987) (ex-Godflesh, Jesu, Head of David, ex-Fall of Because, Final, Techno Animal, ex-God, ex-Ice, ex-The Sidewinder, ex-Solaris BC, ex-Sweet Tooth, Tech Level 2, ex-Youpho) Frank Healy (1987) Bill Steer (1987-1989) (ex-Carcass, Firebird) Jesse Pintado (1990-2004) (Lockup, Terrorizer) (R.I.P. July 12th 1969 - August 27th 2006)

Basa: Nik Bullen - also vocals (1982-1987) (Scorn) Finbar Quinn (1982-1985) Peanut (1985-1986) Jim Witeley (1987) (Ripcord, Drop Dead, ex-Doom (UK), Cracked Cop Skulls, Squandered, Dumbstruck)

Bicí: Miles "Rat" Ratledge (1982-1986) Mick Harris (1986-1992) (ex-Doom (UK), ex-Anorexia, ex-Defecation, Scorn, Drop Dead, Pain Killer, ex-Extreme Noise Terror, Motherfuckers from Mars)

Punk Is A Rotting Corpse (Demo, 1982) Kak (Demo, 1983) Unpopular Yawns of Middle Class Warfare (Demo, 1983) Hatred Surge (Demo, 1985) Scum (Demo, 1986) From Enslavement To Obliteration (Demo, 1986) Scum (Full-length, 1987) The Curse (EP, 1988) From Enslavement To Obliteration (Full-length, 1988) Split with Electro Hippies (Split album, 1989) Napalm Death/S.O.B. (Split, 1989) Live EP (EP, 1989) Mentally Murdered (EP, 1989) The Peel Sessions (Live album, 1989) Split with Naked City (Split album, 1990) Suffer The Children (EP, 1990) Harmony Corruption (Full-length, 1990) Live Corruption (Video/VHS, 1990) Mass Appeal Madness (EP, 1991) Malignant Trait (Single, 1992) Utopia Banished (Full-length, 1992) The World Keeps Turning (EP, 1992) Death By Manipulation (Best of/Compilation, 1992) Live Corruption (Live album, 1993) Nazi Punks Fuck Off (Single, 1993) More Than Meets The Eye (Single, 1994) Plague Rages (Single, 1994) Fear, Emptiness, Despair (Full-length, 1994) Hung (Single, 1994) Greed Killing (EP, 1995) Cursed to Tour (Split, 1996) In Tongues We Speak (Split, 1996) Diatribes (Full-length, 1996) Inside The Torn Apart (Full-length, 1997) Breed To Breathe (EP, 1997) Bootlegged In Japan (Live album, 1998) Words From The Exit Wound (Full-length, 1998) Leaders Not Followers (EP, 1999) The Complete Radio One Sessions (Best of/Compilation, 2000) Enemy Of The Music Business (Full-length, 2000) The DVD (DVD, 2001) The Leech (Sampler EP, 2002) Order of the Leech (Full-length, 2002) Noise For Music's Sake (Best of/Compilation, 2003) Punishment In Capitals (DVD, 2003) Punishment In Capitals (Live album, 2003) Leaders Not Followers Part. II (Full-length, 2004) Tsunami Benefit (CD-Single Split, 2005) The Code Is Red... Long Live The Code (Full-length, 2005) Smear Campaign (Full-length, 2006)

www.napalmdeath.org , www.myspace.com/napalmdeath

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nothing special

(Qazzybah, 21. 3. 2023 18:26)

interesting for a very long time

Bonuses for registration with withdrawal

(ALLSaf, 21. 3. 2023 15:07)

Casino bonuses for registration with withdrawal
https://rox-casino52p.ru
Casino bonuses https://rox-casino74v.ru
https://eldorado-casino-4w.ru
https://rox-casino55i.ru
https://rox-casino91h.ru

Thanks, +

(TobiasGoasp, 21. 3. 2023 14:33)

Thanks, I've been looking for this for a long time

very good

(QaznardEnepe, 21. 3. 2023 11:22)

nothing special

nothing special

(JasonAcuts, 21. 3. 2023 1:55)

nothing special

Erotice Dance, Sexy Music, 18+ Sexy White Girls

(PavelFar, 20. 3. 2023 22:36)

https://www.youtube.com/@FobosPlanet
Tits, Beautiful Ass, Romance, Love
Beautiful Sexy, 18+
https://www.youtube.com/@FobosPlanet

?? SEXY NAKED GIRLS ???? Fantasy and Dream About Sexy Lady Swimming Underwater ?? 4K UHD SLOW MOTION ??

Lev bonuses for registration with withdrawal

(LevSaf, 20. 3. 2023 14:58)

Casino bonuses for registration with withdrawal
https://lev-casinopq.ru
Casino bonuses https://lev-casinokw.ru

Rox bonuses for registration with withdrawal

(RoxSaf, 20. 3. 2023 13:57)

JvSpin bonuses for registration with withdrawal

(JvSSaf, 20. 3. 2023 11:19)

Casino bonuses for registration with withdrawal
https://jvspin-casinokw.ru
Casino bonuses
https://jvspin-casinokw.ru

Eldorado casino bonuses for registration with withdrawal

(ELDSaf, 20. 3. 2023 8:41)

Casino Eldorado bonuses for registration with withdrawal
https://eldorado-casino-0u.ru
Casino bonuses
https://eldorado-casino-fv.ru

wbc 賽程

(Michaelmup, 18. 3. 2023 14:15)



2023年第五屆世界棒球經典賽即將拉開帷幕!台灣隊被分在A組,小組賽定於2023年3月8日至3月15日進行,淘汰賽時間為3月15日至3月20日,冠軍賽將在3月21日舉行。比賽將由各組前兩名晉級8強複賽,你準備好一起看世界棒球經典賽了嗎?更多詳情請參考富遊的信息!

以下是比賽的詳細賽程安排:

分組賽
A組:台灣台中市,2023年3月8日至3月12日,洲際球場
B組:日本東京都,2023年3月9日至3月13日,東京巨蛋
C組:美國亞利桑那州鳳凰城,2023年3月11日至3月15日,大通銀行球場
D組:美國佛羅里達州邁阿密,2023年3月11日至3月15日,馬林魚球場

淘汰賽
八強賽(Game 1、2):日本東京都,2023年3月15日至3月16日,東京巨蛋
八強賽(Game 3、4):美國佛羅里達州邁阿密,2023年3月17日至3月18日,馬林魚球場
四強賽(半決賽):美國佛羅里達州邁阿密,2023年3月19日至3月20日,馬林魚球場
冠軍賽(決賽):美國佛羅里達州邁阿密,2023年3月21日,馬林魚球場

你可以參考以上賽程安排,計劃觀看世界棒球經典賽

娛樂城

(Jasonalism, 18. 3. 2023 6:46)



娛樂城:不同類型遊戲讓你盡情娛樂

現今,娛樂城已成為許多人放鬆身心、娛樂休閒的首選之一,透過這些娛樂城平台,玩家可以享受到不同種類的遊戲,從棋牌遊戲、電子遊戲到電競遊戲,選擇相對應的遊戲類型,可以讓你找到最適合自己的娛樂方式。

棋牌遊戲:普及快、易上手、益智

棋牌遊戲有兩個平台分別為OB棋牌和好路棋牌,玩家可以透過這兩個平台與朋友聯繫對戰。在不同國家,有著撲克或麻將的獨特玩法和規則。棋牌遊戲因其普及快、易上手、益智等特點而受到廣大玩家的喜愛,像是金牌龍虎、百人牛牛、二八槓、三公、十三隻、

thanks, interesting read

(Kzkktoviree, 18. 3. 2023 3:45)

Cool, I've been looking for this one for a long time

+ for the post

(KazzkkGrego, 17. 3. 2023 20:28)

thanks, interesting read

PIN-UP casino bonuses for registration with withdrawal

(PINSaf, 17. 3. 2023 16:20)

PIN-UP bonuses for registration with withdrawal
https://pinup4.mom
Casino bonuses
https://pin-up.mom
We got hundreds of Best No Deposit Bonuses that can be redeemed in popular and trusted online casinos PIN-UP!
https://pin-up.mom
Selected by industry experts, the list of no deposit bonuses contains only hottest promotions that are packed with either No Deposit Free Spins, No Deposit Free Cash or No Deposit Free Chip rewards!
https://pinup2.mom

Cool, I've been looking for this one for a long time

(KazzkkGrego, 17. 3. 2023 12:41)

thanks, interesting read

Admiral-X casino bonuses for registration with withdrawal

(LEDSaf, 17. 3. 2023 0:03)

Admiral-X bonuses for registration with withdrawal
https://admiral-x-elb6.ru
Casino bonuses
https://admiral-x-45r.ru
We got hundreds of Best No Deposit Bonuses that can be redeemed in popular and trusted online casinos!
https://admiral-x-l65.ru
Selected by industry experts, the list of no deposit bonuses contains only hottest promotions that are packed with either No Deposit Free Spins, No Deposit Free Cash or No Deposit Free Chip rewards!
https://admiral-x-wo42.ru

Power and authority in art essay

(Buy Essay amr, 16. 3. 2023 23:12)

Power and authority in art essay https://sites.google.com/view/paperhelp-discount-code

Admiral-X casino bonuses for registration with withdrawal

(LEDSaf, 16. 3. 2023 19:02)

Admiral-X bonuses for registration with withdrawal
https://admiral-x-3vwx.ru
Casino bonuses
https://admiral-x-85kf.ru

interesting post

(KazzkkGrego, 16. 3. 2023 15:20)

Thanks, +


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125

následující »