Jdi na obsah Jdi na menu
 


F.FUCHS: Kytary a řev aneb co bylo za zdí

31. 10. 2007

ObrazekObsáhlá (přes 300 stran) publikace shrnující vyčerpávajícím způsobem historii punku a HC za časů totality.
Na úvod jsou zdokumentovány počátky punk rocku u nás (EXTEMPORE, ENERGIE G, ZIKKURAT atd.), následují samostatné kapitoly věnované kapelám KEČUP / A 64, F.P.B., PLEXIS, ZASTÁVKA MILEČ / ZNOUZECTNOST, RADEGAST, PARADOX / ZÓNA A, VISACÍ ZÁMEK, H.N.F., NOVODUR / TELEX, V3S / DO ŘADY!, ŠANOV I, P.S. / KRITICKÁ SITUACE, ZEMĚŽLUČ, MLADÉ ROZLETY / LORD ALEX, NAŠROT a INSANIA / SKIMMED / S.R.K.
Další část je věnována stručnému přehledu prakticky všech dalších aktivních punk/HC kapel před rokem ´89 od Aše až po Bratislavu. Následuje blok věnovaný předrevolučním koncertům, samizdatům a nahrávkám, ve kterém najdete i seznam více než 170ti kazetových titulů.
Závěr knížky tvoří kapitola věnovaná brněnskému klubu Křenová, dokumentující na fotografiích atmosféru koncertů na konci 80. let v tomto legendárním klubu.
Knížku uzavírá rozsáhlá anketa, ve které odpovídá dvacítka lidí, kteří se pohybovali v předrevolučním punku (mj. Miroslav Wanek/F.P.B. a UŽ JSME DOMA, Koňýk/ZÓNA A, Hraboš/NAŠROT, Kratos/P.S. a KRITICKÁ SITUACE nebo Luboš Vlach/fanzin Šot) a stručné shrnutí v angličtině.

V publikaci naleznete okolo 150ti fotografií, většinou pořízených Štěpánem Stejskalem.

"Československá socialistická republika,léta 1977-1989.byl to právě onen časoprostor,v němž se tehdejší punk rockové kapely pohybovaly,který s sebou přinášel situace,kdy běžná věc jako zorganizování koncertu spíše připomínala bojovou hru,barevné vlasy a náušnice v uchu znamenaly pozvánku k nakládačce na policejní stanici a kdy se vydání desky rovnalo utopickému snu.Není pochyb o tom,že kdyby kapely,o kterých je v této knize řeč,hrály dnes,skončila by řada z nich ve spárech hudebního byznysu.Některé z nich by to možná z principu odmítly,ale vtip byl právě v tom,že tuhle volbu jste u nás tehdy neměli.Až do určitého nepatrného oteplení na samém konci 80.let bylo provozování punk rocku u nás činností nebezpečnou i pro ty,co jinak chtěli být poslušní a jen si v klidu ve sklepě mydlit tři akordy..."

V tomto čase právě vyšel již čtvrtý press této knihy,ale u mne můžete za "stovku" sehnat ještě poslední kus,prvního vydání.Jinak knihu seženete na orba@seznam.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hugh gallagher college essay z78bhc

(EugeneVak, 7. 4. 2023 2:27)


Well expressed genuinely. .
writing essay online https://buycheapessaysonline.com cv writing services https://ouressays.com

vyborna kniha

(vresto, 10. 2. 2009 1:49)

par veci ma rozomialo a udivilo,ale kniha je to vyborna.gratulujem FUCHSI..pardon,gratulujem Filipe.je to super.mravencia praca.burinka dolu.

Jsou...

(Admin, 2. 6. 2008 15:31)

...ale již mám jen poslední kus.

kde se dá kniha koupit

(Petra K., 1. 6. 2008 15:50)

Dobrý den. Jsou informace o možnosti koupit knihu ještě aktuální? Děkuji.