Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.Pečínka: Od Guevary k Zapatistům

14. 11. 2008

ObrazekKniha zaplňuje citelnou mezeru v českém prostředí.Čtivým a srozumitelným způsobem představuje pestrý soubor povstaleckých skupin, které působily (či ještě působí) po druhé světové válce na území Střední a Jižní Ameriky.

Samozřejmě nejvíce je věnováno Kubě,která má na tu "revoluci" v dané oblasti jisté privilegium.Tak se dočtete o Fidelu Castrovi a jeho "kumpánech", jako Ernesto "Che" Guevara,Frank País či jeho bratr Raúl Castro.Stejně i o lodi Granma,pohoří Sierra Maestra...i o tom,že se po "vítězství" Fidel k některým svým spolubojovníkům otočil (jak už to tak bývá) zády.

Dále jsou zde zastoupeny všechny země (Argentina,Bolívie,Brazílie,Dominikánská Republika,Ekvádor,Guatemala,Haiti,Honduras,Chile,Kolumbie,Mexiko,...) kde někdy povstalecká guerila působila.Takže na vás čeká MIR,Světlá Stezka,Tupac Amaru,ELN,Tupamaros,EZLN a další.Též známé persony jako Jorge Masetti,Yon Sosa,Camilo Torres či Marcos.

Prostě knížka vás svým působivým stylem aspoň v duchu přenese do centra dění.I když můžete s tím nesouhlasit,je vhodné si ji přečíst.Je to dost zajímavé.Ti lidé tam v to co dělají "věří" a po přečtení zjistíte,že u nás by toho nikdo nebyl schopen resp. na to by se dost odhodlaných nenašlo.:-)

Vydalo nakladatelství Doplněk v roce 1998

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář